Ademhalen

Zwemanalyse logoDe meest gestelde vragen over de ademhaling bij de borstcrawl zijn....
* Ik raak snel buiten adem, hoe kan ik dat voorkomen?
* Als ik adem dan zinken mijn benen, wat moet ik hier tegen doen?
* Wat is beter, aan één kant of aan twee kanten ademhalen?


Buiten adem bij de borstcrawl.


* De timing van het uitademen.
Wanneer je snel buiten adem bent als je borstcrawl zwemt, check dan even of het aan de timing van in- en uitademen ligt.

Lees meer...

Zwemmen met een geodriehoek

Zwemanalyse logoNaast plankje, paddels, zoomers, badmuts en duikbril zou je nog iets anders in je zwemtas kunnen stoppen. Een geodriehoek. Nou is zwemmen met een geodriehoek in de praktijk natuurlijk erg onpraktisch, maar hij staat symbool voor een goede armdoorhaal.

Als je bij een club meetraint dan hoor je je trainer vast regelmatig zeggen: "Zwem met hoge elleboog onder water". Wat hij of zij daarmee bedoelt is dat je bij de doorhaal onder water streeft naar een hoek van 90 – 110 graden (gemeten tussen je bovenarm en onderarm). Die hoek probeer je al zo vroeg mogelijk in de doorhaal te krijgen. Dat betekent dat de volgorde is:

Lees meer...

Voorbereiding op open water zwemmen

Zwemanalyse logoVeiligheid
Als je gaat trainen, denk aan de volgende tips:
- Zwem bij voorkeur in open water met meer mensen.
- Laat iemand weten waar je gaat trainen en hoe lang je wegblijft.
- Zoek een lokatie zonder watersporters zoals surfers en waterskieers.
- Draag een fel gekleurde badmuts.
- Oefen in zwembadomstandigheden hoe je moet rekken als je kramp krijgt en toch blijft drijven (kuit, voet, tenen).

Lees meer...

Energiebesparingstips voor zwemmers

Zwemanalyse logo1. Zwem borstcrawl in plaats van schoolslag.
Borstcrawl is de snelste en efficiëntste slag van de vier zwemslagen. Het kost aanzienlijk minder energie om een bepaalde afstand af te leggen in borstcrawl dan in schoolslag. Tenminste, als je borstcrawltechniek goed is....

2. Blijf horizontaal in het water liggen.
Als je horizontaal ligt glijdt het water onder je door en langs je af. Hoe meer je benen zakken, hoe meer je schuin in het water komt te liggen en hoe zwaarder het zwemt.

Lees meer...

My first wetsuit... (die echt goed zit)


Zwemanalyse logoOverweeg je een wetsuit aan te schaffen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Of heb je een keer een wetsuit gekocht maar zit die eigenlijk niet zo lekker? Wij zochten voor je uit hoe je aan de ideale wetsuit komt en interviewden daarvoor Jeroen van Geelen van tri-run in Hilversum (www.tri-run.nl). Tri-run is wetsuit-specialist en heeft veel merken en modellen in de winkel hangen. Je kunt ze kopen of huren. Soms organiseren zij wetsuit passessies waar je verschillende pakken kunt uitproberen in het water.

Lees meer...

Hoofdsponsor:
Saelmans